Savuinen ja aromaattinen chilitahna, jolla karkotat noidat sekä vampyyrit.
Sivuoireena luonasi kyläilevät ruokavieraat saattavat kiiluvin silmin anella tahnaa kotiinviemisiksi.
Ainekset:
1,2 kg kylmäsavustettuja rocotoja
670 g kylmäsavustettua sipulia
200 g kylmäsavustettua valkosipulia
1 litra vettä
3 dl valkoviinietikkaa
3,5 dl limemehua
1,6 kg tomaattisosetta
1 rkl suolaa
1 rkl macadamiaöljyä
32 g tellicherryä
3 dl sokeria
Poista rocotoista siemenet ja puolita, tai suurempia chilejä käyttäessä pilko vielä useampaan osaan.
Kuori valkosipulin kynnet sekä puolita sipulit. Lisää esivalmistellut raaka-aineet savustimeen. Kylmäsavusta chilit, sipulit sekä valkosipulit savustimessa ja varmista, että lämpötila pysyy alle 30 asteen.
Bradley Smokerissa osoittautui sopivaksi savustusajaksi 5 tuntia, josta ensimmäisen tunnin ajan savustettin mesquitella ja loput neljä tuntia kirsikalla. Kun olet saanut tuotteet mieluisaan savuisuuteen, siirry keittiön puolelle.
Hienonna savustetut raaka-aineet pienemmiksi.
Lisää 5-6 litran kattilaan valkoviinietikka, limemehu, vesi, kylmäsavustetut sipulit, valkosipulit, chilit, tomaattisose, suola sekä macadamiaöljy.
Anna seoksen kiehua noin puolen tunnin ajan. Kun raaka-aineet ovat hieman pehmenneet, soseuta aineet sauvasekoittimen avulla tahnaksi. Keitä tahnaa tämän jälkeen miedolla lämmöllä ainakin tunnin ajan. Keittämisen aikana kannattaa käyttää kantta ja seosta tulee sekoittaa välillä.
Sekoita seokseen sokeri sekä mustapippuri ja keitä vielä noin puolen tunnin ajan.
Purkita kastike puhtaisiin, uunissa 120-asteessa vähintään 30 min ajan kuumennettuihin purkkeihin ja kiehauta purkkien kannet kiehuvassa vedessä. Sulje kannet tiukkaan ja anna jäähtyä.
Säilytä viileässä, maku tasaantuu vielä viikkojen ajan. Säilyvyysaika on pitkä, vaikkakin vaarana on purkkien ennenaikainen tyhjeneminen tahnan herkullisuuden vuoksi 🙂
Halutessasi voit lisätä kastikkeen raaka-aineisiin seesaminsiemeniä, jolloin kastikkeen rakenteesta tulee rouheampi.
Prep Time | 1 tuntia |
Cook Time | 2 tuntia |
Passive Time | 5 tuntia |
Servings |
purkkia (250ml)
|
- 3 dl valkoviinietikkaa
- 3,5 dl limemehua
- 1 l vettä
- 670 g sipulia (kylmäsavustettua)
- 1600 g tomaattisosetta
- 1200 g rocotoja (kylmäsavustettua)
- 200 g valkosipulia (kylmäsavustettua)
- 32 g mustapippuria (tellicherry)
- 1 rkl suolaa
- 1 rkl macadamiaöljyä
- 3 dl sokeria
Ingredients
|
|
- Poista rocotoista siemenet ja puolita, tai suurempia chilejä käyttäessä pilko vielä useampaan osaan. Kuori valkosipulin kynnet sekä puolita sipulit. Lisää esivalmistellut raaka-aineet savustimeen. Kylmäsavusta chilit, sipulit sekä valkosipulit alle savustimessa ja varmista, että lämpötila pysyy alle 30 asteen. Bradley Smokerissa osoittautui sopivaksi savustusajaksi 5 tuntia, josta ensimmäisen tunnin ajan savustettin mesquitella ja loput neljä tuntia kirsikalla. Kun olet saanut tuotteet mieluisaan savuisuuteen, siirry keittiön puolelle.
- Hienonna raaka-aineita hieman, lisää raaka-aineet kattilaan lukuunottamatta sokeria ja mustapippuria. Anna kiehua noin puolen tunnin ajan. Kun raaka-aineet ovat hieman pehmenneet, soseuta aineet sauvasekoittimen avulla tahnaksi. Keitä tahnaa tämän jälkeen miedolla lämmöllä ainakin tunnin ajan. Keittämisen aikana kannattaa käyttää kantta roiskeiden välttämiseksi ja seosta tulee sekoittaa välillä.
- Sekoita seokseen sokeri sekä mustapippuri ja keitä vielä noin puolen tunnin ajan.
- Purkita kastike kuumana puhtaisiin, uunissa 120-asteessa vähintään 30 min ajan kuumennettuihin purkkeihin ja kiehauta purkkien kannet kiehuvassa vedessä. Sulje kannet tiukkaan ja anna jäähtyä. Säilytä viileässä, maku tasaantuu vielä viikkojen ajan. Halutessasi voit lisätä kastikkeen raaka-aineisiin seesaminsiemeniä, jolloin kastikkeen rakenteesta tulee rouheampi.