Juustoinen kylmäsavuporo-rocotopiirakka
Oivallinen herkku arkeen sekä juhlaan!
Servings Prep Time
12 20minuuttia
Cook Time Passive Time
60minuuttia 30minuuttia
Servings Prep Time
12 20minuuttia
Cook Time Passive Time
60minuuttia 30minuuttia
Ingredients
Pohja
Täyte
Instructions
Pohja
  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
  2. Valmista piirakkapohja kolmen litran taikinakulhossa sekoittamalla keskenään 1 tl rocotojauhetta, 2 dl karkeita vehnäjauhoja, 2 dl leseitä sekä 2 dl raastettua juustoa.
  3. Sekoita jauhoseokseen 125 grammaa sulatettua/pehmeää voita ja nypi taikinamassa niin, että rakenteesta tulee muromainen. Lisää taikinan joukkoon n. 5 rkl kylmää vettä ja sekoita, kunnes taikinamassasta tulee helposti muotoutuvaa.
  4. Lisää taikinamassa noin 28 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan ja taputtele käsin tasaiseksi piirakkapohjaksi. Pistele haarukalla reikiä taikinapohjaan, jonka jälkeen voit varmistaa reunojen valumattomuuden lisäämällä foliosta sopivat palaset reunojen peitoksi ja painamalla folion tiiviisti reunojen ympärille. Jos käytät kertakäyttöisiä piirakkavuokia, voit myös pitää reunat koossa painamalla toisen foliovuoan pohjan päälle. Paista piirakkapohjaa uunissa n. 15-20 min, kunnes pohja hieman ruskistuu.
Täyte
  1. Paistamisen aikana voit valmistella piirakkatäytteen. Hienonna punasipulit sekä chilit hienoksi, chileistä kannattaa poistaa siemenet varsinkin rocotojen kohdalla. Voit halutessasi sekoittaa kaikki loput täytteet keskenään tai kerrostaa täytteitä ja kaataa päälle smetana-salsa-kananmunaseoksen.
  2. Lisää täytteet tai täyteseos esipaistetun pohjan päälle tasaisesti. Jos täytettä tuntuu olevan liikaa ja uunisi on suorassa, kannattaa ”ylimääräinen” täyte muotoilla kummuksi piirakan keskelle. Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 20-30 minuutin ajan, kunnes täyte vaikuttaa hyytyneeltä ja piirakan pinta on saanut väriä.
  3. Anna piirakan levätä itsekseen ainakin puolisen tuntia. Piirakkaa voit syödä joko heti valmistuksen jälkeen tai piirakan voi antaa levätä seuraavaan päivään, jolloin maut tasaantuvat ja piirakka maistuu kylmänäkin oikein mainiolta.
  4. Nautiskele hitaasti!
Recipe Notes

Piirakan ulkonäköä voi kohentaa lisäämällä pintakerrokseen vaikkapa kirsikkatomaatteja juuri ennen paistoa ja tuore basilika toimii valmiin tuotteen kanssa oikeinkin hyvin. Suolaa ei täytteiden suolaisuuden vuoksi kannata missään nimessä lisätä ja piirakasta voi täytteiden vaihtamisella tehdä hyvinkin erilaisia versioita. Chileistä parhaiten toimivat rocotot, jotka eivät peitä poron aromia ja piirakka tuntuu tulisempanakin versiona maistuvan rocotoiden hienostuneen poltteen ansiosta jopa normaaleille ihmisille 🙂