Arkistot

Chili-mangokastike

Tästä kastikkeesta löytyy erittäin paljon hedelmäisyyttä ja makeutta, siten se sopii erinomaisesti nautittavaksi jälkiruokakastikkeena jäätelön kera.

tmby

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ainesosat:

200 g Trinidad Scorpion Moruga Yellowia
1 kg mangoa
0.25 l limemehua
50 ml rommia
n. 0,5l vettä
2 dl hillosokeria

Pilko chilit ja mangot sopiviksi viipaleiksi tehosekoittimeen, lisää tämän jälkeen joukkoon limemehu ja soseuta.

Siirrä kattilaan, anna kastikkeen kiehua vartin verran ja siivilöi, jotta suurimmat sattumat jäävät pois kastikkeesta.

Siirrä siivilöity kastike takaisin levylle, lisää muut ainesosat ja keitä vielä vartin verran.

Purkita kastike kuumana puhtaisiin, uunissa 120-asteessa vähintään 30 min ajan kuumennettuihin purkkeihin tai pulloihin ja kiehauta purkkien kannet kiehuvassa vedessä. Sulje kannet tiukkaan ja anna jäähtyä.

Kastikkeeseen voi lisätä askorbiinihappoa pakkauksen ohjeen mukaan, jos haluaa kastikkeen erittäin hienon värisävyn pysyvän kauemmin. Varmuuden maksimoimiseksi reseptin lisänä voit käyttää Atamonia tai muita säilöntäaineita.

Makeutta voit laskea himpun verran alemmas vähentämällä hillosokerin määrää ja lisäämällä sakeutusaineeksi pektiiniä sopivalla suhteella.

Resepti ja kuva: Riku Heikkilä


Savuinen chili-valkosipulitahna

Savuinen ja aromaattinen chilitahna, jolla karkotat noidat sekä vampyyrit.
Sivuoireena luonasi kyläilevät ruokavieraat saattavat kiiluvin silmin anella tahnaa kotiinviemisiksi.

 

Ainekset:

1,2 kg kylmäsavustettuja rocotoja
670 g kylmäsavustettua sipulia
200 g kylmäsavustettua valkosipulia

1 litra vettä
3 dl valkoviinietikkaa
3,5 dl limemehua
1,6 kg tomaattisosetta
1 rkl suolaa
1 rkl macadamiaöljyä

32 g tellicherryä
3 dl sokeria

roc

Poista rocotoista siemenet ja puolita, tai suurempia chilejä käyttäessä pilko vielä useampaan osaan.

Kuori valkosipulin kynnet sekä puolita sipulit. Lisää esivalmistellut raaka-aineet savustimeen. Kylmäsavusta chilit, sipulit sekä valkosipulit savustimessa ja varmista, että lämpötila pysyy alle 30 asteen.

Bradley Smokerissa osoittautui sopivaksi savustusajaksi 5 tuntia, josta ensimmäisen tunnin ajan savustettin mesquitella ja loput neljä tuntia kirsikalla. Kun olet saanut tuotteet mieluisaan savuisuuteen, siirry keittiön puolelle.

roc1

Hienonna savustetut raaka-aineet pienemmiksi.

Lisää 5-6 litran kattilaan valkoviinietikka, limemehu, vesi, kylmäsavustetut sipulit, valkosipulit, chilit, tomaattisose, suola sekä macadamiaöljy.

Anna seoksen kiehua noin puolen tunnin ajan. Kun raaka-aineet ovat hieman pehmenneet, soseuta aineet sauvasekoittimen avulla tahnaksi. Keitä tahnaa tämän jälkeen miedolla lämmöllä ainakin tunnin ajan. Keittämisen aikana kannattaa käyttää kantta ja seosta tulee sekoittaa välillä.

roc3
Sekoita seokseen sokeri sekä mustapippuri ja keitä vielä noin puolen tunnin ajan.

sauce_x

Purkita kastike puhtaisiin, uunissa 120-asteessa vähintään 30 min ajan kuumennettuihin purkkeihin ja kiehauta purkkien kannet kiehuvassa vedessä. Sulje kannet tiukkaan ja anna jäähtyä.

Säilytä viileässä, maku tasaantuu vielä viikkojen ajan. Säilyvyysaika on pitkä, vaikkakin vaarana on purkkien ennenaikainen tyhjeneminen tahnan herkullisuuden vuoksi 🙂

Halutessasi voit lisätä kastikkeen raaka-aineisiin seesaminsiemeniä, jolloin kastikkeen rakenteesta tulee rouheampi.