Tässäpä oiva suolainen piirakka arkeen tai juhlaan!
Valmistelut: 20 min Valmistus: 60 min
AINEKSET:
Pohja:
2,5 dl karkeita vehnäjauhoja
1,5 dl leseitä (kaura, ruis, vehnä)
2 dl raastettua, kypsytettyä juustoa (Morbier, Lidl Deluxe Gouda)
1 tl chilijauhetta (rocoto)
125 g voita
5 rkl kylmää vettä
Täyte:
150g kylmäsavustettua poroa rouheena
150g kypsytettyä juustoa (Lidl Deluxe Gouda, savujuustot)
50g sinihomejuustoa (Aura Gold, St. Agur)
1-5 chiliä tuoreena tai pakasteena (Rocotot toimivat parhaiten)
3 tl savustettua chiliä jauheena (Rocoto)
1 ruukku tuoretta ruohosipulia tai 1 pss pakastekuivattua ruohosipulia
2 punasipulia
2 dl chipotlesalsaa (Pirkka, myös Vampyree/Sauhu käy tähän hyvin)
1 prk smetanaa
2 kananmunaa
1 tl mustapippuria (Tellicherry, Kampot)
(2 tl provencen yrttejä)
(tuoretta basilikaa)
Valmista piirakkapohja kolmen litran taikinakulhossa sekoittamalla keskenään 1 tl rocotojauhetta, 2 dl karkeita vehnäjauhoja, 2 dl leseitä sekä 2 dl raastettua juustoa.
Sekoita jauhoseokseen 125 grammaa sulatettua/pehmeää voita ja nypi taikinamassa niin, että rakenteesta tulee muromainen. Lisää taikinan joukkoon n. 5 rkl kylmää vettä ja sekoita, kunnes taikinamassasta tulee helposti muotoutuvaa.
Lisää taikinamassa noin 28 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan ja taputtele käsin tasaiseksi piirakkapohjaksi. Pistele haarukalla reikiä taikinapohjaan, jonka jälkeen voit varmistaa reunojen valumattomuuden lisäämällä foliosta sopivat palaset reunojen peitoksi ja painamalla folion tiiviisti reunojen ympärille. Jos käytät kertakäyttöisiä piirakkavuokia, voit myös pitää reunat koossa painamalla toisen foliovuoan pohjan päälle.
Paista piirakkapohjaa uunissa 15-20 minuutin ajan, kunnes pohja hieman ruskistuu ja poista pohja uunista lepäämään.
Paistamisen aikana voit valmistella piirakkatäytteen. Hienonna punasipulit sekä chilit hienoksi, chileistä kannattaa poistaa siemenet varsinkin rocotojen kohdalla. Voit halutessasi sekoittaa kaikki loput täytteet keskenään kulhossa tai lisätä täytteet esipaistetun pohjan päälle kerroksittain. Jos lisäät täytteet kerroksittain, kaada viimeiseksi täytteiden päälle smetana-salsa-kananmunaseos.
Lisää täyteseos esipaistetun pohjan päälle tasaisesti. Jos täytettä tuntuu olevan liikaa ja uunisi on suorassa, kannattaa ”ylimääräinen” täyte muotoilla kummuksi piirakan keskelle. Paista piirakkaa 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20-30 minuutin ajan, kunnes täyte vaikuttaa hyytyneeltä ja piirakan pinta on saanut väriä.
Anna piirakan levätä itsekseen ainakin puolisen tuntia. Piirakkaa voit syödä joko heti valmistuksen jälkeen tai voit antaa piirakan levätä seuraavaan päivään, jolloin maut tasaantuvat ja piirakka maistuu ehkä jopa paremmalta.
Nautiskele hitaasti!
Piirakan ulkonäköä voi kohentaa lisäämällä pintakerrokseen vaikkapa kirsikkatomaatteja ennen paistamista ja valmiin piirakan pinnalle voit lisätä esim. tuoretta basilikaa.
Suolaa ei täytteiden suolaisuuden vuoksi kannata missään nimessä lisätä ja piirakasta voi täytteiden vaihtamisella tehdä hyvinkin erilaisia versioita. Chileistä parhaiten toimivat rocotot, jotka eivät peitä poron aromia ja piirakka tuntuu tulisempanakin versiona maistuvan rocotoiden hienostuneen poltteen ansiosta jopa normaaleille ihmisille 🙂