Arkistot

Chili-mangokastike

Tästä kastikkeesta löytyy erittäin paljon hedelmäisyyttä ja makeutta, siten se sopii erinomaisesti nautittavaksi jälkiruokakastikkeena jäätelön kera.

tmby

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ainesosat:

200 g Trinidad Scorpion Moruga Yellowia
1 kg mangoa
0.25 l limemehua
50 ml rommia
n. 0,5l vettä
2 dl hillosokeria

Pilko chilit ja mangot sopiviksi viipaleiksi tehosekoittimeen, lisää tämän jälkeen joukkoon limemehu ja soseuta.

Siirrä kattilaan, anna kastikkeen kiehua vartin verran ja siivilöi, jotta suurimmat sattumat jäävät pois kastikkeesta.

Siirrä siivilöity kastike takaisin levylle, lisää muut ainesosat ja keitä vielä vartin verran.

Purkita kastike kuumana puhtaisiin, uunissa 120-asteessa vähintään 30 min ajan kuumennettuihin purkkeihin tai pulloihin ja kiehauta purkkien kannet kiehuvassa vedessä. Sulje kannet tiukkaan ja anna jäähtyä.

Kastikkeeseen voi lisätä askorbiinihappoa pakkauksen ohjeen mukaan, jos haluaa kastikkeen erittäin hienon värisävyn pysyvän kauemmin. Varmuuden maksimoimiseksi reseptin lisänä voit käyttää Atamonia tai muita säilöntäaineita.

Makeutta voit laskea himpun verran alemmas vähentämällä hillosokerin määrää ja lisäämällä sakeutusaineeksi pektiiniä sopivalla suhteella.

Resepti ja kuva: Riku Heikkilä


Chinensepyree

Tämä pyreetyyppinen kastike säilyy hyvin ja tulisuutta kastikkeesta löytyy ”sopivasti” 🙂

moa
Ainesosat:

1kg Jamaican Scotch Bonnetia (MoA)
0,5 kg porkkanaa
2 sipulia
1 yksikyntinen valkosipuli
3 limeä kuorittuna
2 dl valkoviinietikkaa
3 dl hillosokeria
suolaa
mustapippuria

Kuori ja pilko porkkanat, sipulit ja valkosipulit. Keitä n. puoli tuntia kunnes ovat pehmeitä.

Halkaise Scotch Bonnetit ja aja blenderillä soseeksi.
Lisää blenderiin vähän jäähtynyt porkkana-sipuli-valkosipuliseos.
Lisää joukkoon kuoritut limet, valkoviinietikka sekä mausteet.
Surruta tasaiseksi.

Siirrä seos kattilaan, lisää hillosokeri ja keitä n. 15 min ajan koko ajan sekoittaen.

Purkita pyree kuumana puhtaisiin, uunissa 120-asteessa vähintään 30 min ajan kuumennettuihin purkkeihin ja kiehauta purkkien kannet kiehuvassa vedessä. Sulje kannet tiukkaan ja anna jäähtyä.

Ja eikun syömään…

Resepti: Pekka Mäkinen


Omena-mustaherukkahillo chilillä maustettuna

 

Maukas hillo, joka sopii loistavasti vaikkapa jäätelön lisäkkeeksi tai jälkiruokiin.

omena_mustis

Ainesosat:

1 kg omenoita
1 litra mustaherukoita
1 lime kuorittuna
2 Jamaican Scotch Bonnetia (Moa)
2 Rocotoa (PI 593618)
2 Aji Cristalia
2 Ulupica Extra Largea
0,5 dl omenaviinietikkaa
muutama mintun lehti

5 dl hillosokeria

Keitä aineksia noin tunti, kunnes raaka-aineet ovat pehmenneet.
Soseuta sauvasekoittimella.
Lisää 5 dl hillosokeria.
Keitä n. 10 minuuttia.

Purkita hillo kuumana puhtaisiin, uunissa 120-asteessa vähintään 30 min ajan kuumennettuihin purkkeihin ja kiehauta purkkien kannet kiehuvassa vedessä. Sulje kannet tiukkaan ja anna jäähtyä.

Toimii erinomaisesti ainakin jäätelön kanssa.

Resepti ja kuva: Pekka Mäkinen