Chiliyhdistys osallistuu toista kertaa Ravintolapäivään Uudenmaan aluejaoston voimin. Pidämme kahvila-ravintolaa sunnuntaina 16.8. Helsingissä Chilitarvikkeen myymälän edessä klo 12-18. Chilitarvike on avoinna klo 12-16.
Poppamiehen ja Chilitarvikkeen yhteistyö tiivistyy
Yhteistyökumppanimme Poppamies ja Chilitarvike tiivistävät yhteistyötään. Tässä heidän tiedotteensa Poppamiehen verkkokaupan uudistumisesta. Poppamiehen ja Chilitarvikkeen yhteistyö tiivistyy entisestään. Chilitarvike hoitaa Poppamiehen verkkokauppaa 12.8.2015 lähtien. Uudistuneen verkkokaupan uusi osoite on kauppa.poppamies.fi ja asiakaspalvelumme tavoitatte osoitteesta verkkokauppa@poppamies.fi. Uudistunut verkkokauppa on pyritty tekemään asiakkaan näkökulmasta, jotta palvelumme paranisi entisestään. Uudistuksen myötä on mahdollisuus käyttää kahta erillistä verkkokauppaa joissa voi liikkua yhteistä ostoskoria käyttäen. Tästä johtuen vanhat Poppamiehen asiakkaat joutuvat rekisteröitymään uudelleen uuteen verkkokauppaan…. Lue lisää…
Lajikepuhtaiden chilinsiementen tuottaminen

Chilinkasvattajat törmäävät usein sattumalta syntyneisiin risteymiin, jotka voivat olla kiinnostavia, mutta yleensä sattumaristeymät halutaan välttää. Tämä on tärkeää erityisesti muille kasvattajille jaettavien siementen tapauksessa. Laijkepuhtaiden siementen tuottaminen on onneksi helppoa, kun käyttää muutamaa helppoa kikkaa. Menetelmä perustuu siihen, että estetään pölyttäjähyönteisten pääseminen kukkiin, jolloin kukat polyttävät itsensä eikä risteymän riskiä ole. Tässä esimerkkinä on eräs rocotolajike, mutta tapa toimii kaikilla lajeilla ja lajikkeilla. Valitaan sopiva hyvinvoiva oksa, jossa on useita… Lue lisää…
Chilitietous etenee ravintoloissa – Cantina West otti käyttöön Fataliin kotimaiset chilit

Yhdistys on ollut valitettavan pitkään hiljaa netissä kesä- ja lomakiireiden vuoksi, mutta chiliaate etenee Suomessa vauhdilla. Jaamme erittäin tyytyväisenä uutisen Cantina Westin uudesta chilimenusta, jossa on otettu käyttöön Fataliin kotimaiset laadukkaat ja maukkaat chilit Suomessa ennennäkemättömällä tavalla. Yhdistyksen Uudenmaan aluejaosto on ollut osaltaan mukana jakamassa tietoa ja edesauttamassa chilimenun syntymistä. Menussa näkyy chilin käyttö parhaimmillaan eli lajikkeiden erilaisten makujen ja tulisuuden yhdistäminen monenlaiseen ruokaan. Cantina West Cantina Westin facebook-sivu Helsingin… Lue lisää…
Jäsenedut

Yhdistyksen jäsenedut löytyvät nyt omalta sivultaan. Etuja tarjoavat tällä hetkellä Biotus, Eurogarden sekä Tampereen Gringos Locos. Sivulle päivitetään lähiviikkoina lisää etuja, kunhan edut ovat varmistuneet. Jäsenedut-sivun löydät Chiliyhdistys-valikosta tai klikkaamalla tätä linkkiä.
Vinkkejä keväiseen taimikasvatukseen – osa 2

Keväisen kasvatusartikkelin toisessa osassa kerromme mm. taimien kastelusta, lannoituksesta ja valaistuksesta. Toivottavasti nautitte pitkähköstä asiapitoisesta tekstistä. Kastelu Chilintaimet on huomattavasti helpompi tappaa liialla kuin liian vähällä kastelulla. Aloittelevan chilinkasvattajan yleisin virhe onkin taimien liiallinen kastelu. Liian kostea kasvualusta voi haitata juuriston hapensaantia ja esim. altistaa taimet juurimädälle tai harsosääski-invaasiolle. Roikkuvat, kuivalta vaikuttavat lehdet eivät välttämättä viesti aina liian kuivasta kasvualustasta, vaan syynä voi olla myös liika kosteus. Kastelutarpeen saat parhaiten… Lue lisää…
Vinkkejä keväiseen taimikasvatukseen – osa 1

Yhdistykseltä jäi talvikiireiden vuoksi väliin suunnitteilla ollut artikkeli chilien idätyksestä, joten hyppäämme nyt kevään kynnyksellä suoraan taimien kasvatukseen. Tässä kaksiosaisessa artikkelissa käsitellään yleisimpiä ruukkukasvatukseen soveltuvia kasvualustoja, taimien kastelua, lannoittamista ja valaistusta. Tämä ensimmäinen osa keskittyy kasvualustoihin. Kasvualustat Multa Multa on yleisin ja saatavuudeltaan helpoin kasvualusta. Multaseoksia on kymmeniä erilaisia, ja chileille soveltuvat parhaiten kuohkeat mullat, joissa on vähän savea. Pienille taimille voi käyttää kevyesti lannoitettua hienojakoista taimimultaa, mutta taimet tarvitsevat siinä… Lue lisää…
Kotimainen chilikirja myynnissä

Suomessa on julkaistu chilikirja, jonka sisältö ja laatu lyövät laudalta kaikki aiemmat chilikirjat. Chilikirjan tekijät ovat chiligurut Jukka Fatalii Kilpinen ja Tommi Inferno Hietavuo sekä toimittaja Teija Aaltonen. Jos kirja ei ole vielä tuttu, kannattaa ehdottomasti tutustua. Kirjaa myyvät esim. Fataliin nettikauppa sekä kirjakaupat ja hyvinvarustetut marketit. Ensimmäinen painos myytiin kustantajalta nopeasti loppuun, mutta kirjaa on vielä monilla myyjillä. Lisätietoa kirjasta kustantajalta ja erään kokeneen harrastajan arvio siitä. Chilikirja
Chili-mangokastike

Tästä kastikkeesta löytyy erittäin paljon hedelmäisyyttä ja makeutta, siten se sopii erinomaisesti nautittavaksi jälkiruokakastikkeena jäätelön kera. Ainesosat: 200 g Trinidad Scorpion Moruga Yellowia 1 kg mangoa 0.25 l limemehua 50 ml rommia n. 0,5l vettä 2 dl hillosokeria Pilko chilit ja mangot sopiviksi viipaleiksi tehosekoittimeen, lisää tämän jälkeen joukkoon limemehu ja soseuta. Siirrä kattilaan, anna kastikkeen… Lue lisää…
Chinensepyree

Tämä pyreetyyppinen kastike säilyy hyvin ja tulisuutta kastikkeesta löytyy ”sopivasti” 🙂 Ainesosat: 1kg Jamaican Scotch Bonnetia (MoA) 0,5 kg porkkanaa 2 sipulia 1 yksikyntinen valkosipuli 3 limeä kuorittuna 2 dl valkoviinietikkaa 3 dl hillosokeria suolaa mustapippuria Kuori ja pilko porkkanat, sipulit ja valkosipulit. Keitä n. puoli tuntia kunnes ovat pehmeitä. Halkaise Scotch Bonnetit ja aja blenderillä soseeksi. Lisää blenderiin vähän jäähtynyt porkkana-sipuli-valkosipuliseos. Lisää joukkoon kuoritut limet, valkoviinietikka sekä mausteet. Surruta… Lue lisää…