Ja sitten syötiin – vuosikokous ja pikkujoulut 2018

Sunnuntaina kokoonnuttiin melko harvalukuisiin mutta sitäkin herkullisimpiin pikkujouluihin ja vuosikokoukseen Helsinkiin. Tällä kertaa päätimme tehdä ruuat itse laadusta ja raaka-aineista tinkimättä. Mukana oli runsaasti pientuottajien laatutuotteita, harrastajien kasvattamia chilejä, itsetehtyjä chilijalosteita sekä harvinaista Wagyu-härän lihaa, eikä vaivaa todellakaan säästelty. Chiliä käytettiin maku edellä ja tulisuusprofiilit huomioiden niin kuin tällaisessa tilanteessa pitää. Kuten kuvista näkyy, sous vide -tekniikka oli käytössä monessa ruokalajissa. Kokoustimme sääntöjen mukaisesti ja valitsimme yhdistykselle uuden hallituksen. Asialistan… Lue lisää…

Pikkujoulut ja vuosikokous 25.11. Helsingissä

Chiliyhdistyksen pikkujoulut ja vuosikokous järjestetään sunnuntaina 25.11.2018 Helsingissä Hellapoliisin tiloissa osoitteessa Spelttitie 6 A. Ohjelmassa on klo 14 alkaen chilihöpinän täyteistä yhdessäoloa, loistavaa ruokaa ja varsinainen syyskokous klo 16. Syyskokouksessa hallitus esittelee menneen kauden toimintaa, suunnittelemme yhdessä seuraavaa vuotta ja valitsemme yhdistykselle uuden hallituksen. Ruoka tehdään tällä kertaa omin voimin, jolloin saamme varmasti herkullista ja oikeasti hyvillä chileillä höystettyä ruokaa. Tapahtuma on avoin kaikille chileistä kiinnostuneille ja jäsenille se on… Lue lisää…

”Kuukauden” resepti – Chili-salmiakkijäätelö ilman jäätelökonetta

Jäätelö ja chili sopivat erinomaisesti yhteen ja tässä reseptissä käytetäänkin chiliä reilusti. Kerman ja kondensoidun maidon sisältämä rasva laimentaa ja tasoittaa chilin tulisuutta paljon, joten liian pahaa poltetta ei kannata pelätä. Jäätelöön voi toki käyttää mietoakin chiliä aivan oman maun mukaan. Jos et ole suuri turkinpippurin (tai yleensä salmiakin) ystävä, senkin voi vaihtaa muiksi karkeiksi tai jäätelöä maustavaksi raaka-aineeksi. Tässä ohjeessa kondensoidun maidon tyyppi on olennainen tekijä. Yleisesti marketeissa myytävä… Lue lisää…

Inkoon Chilipäivät

Chiliyhdistys yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa järjestää Chilipäivät Inkoossa 25. ja 26. elokuuta. Tapahtumassa on tarjolla chiliä niin tuoreena kuin jalosteina, herkullista ruokaa, chilitietoutta, kilpailuja chilin syömisessä sekä kasvattamisessa ja paljon muuta. Seuratkaa  tiedotusta facebookissa ja ao. sivulla. Tästä tapahtuman sivulle.

Grillausextra: BBQ-ribsit ja täydellinen pihvi

Taas tulee kovaa settiä ainakin meidän mielestä. Niputimme tähän ohjeeseen kaksi erilaista lihareseptiä, jotka ovat ihan eri tasolla kuin nettireseptit ja julkkiskokkien ohjeet. Itse resepteissä ei tällä kertaa ole juurikaan chiliä, koska luotamme, että osaatte soveltaa, eikä chiliä kuitenkaan saa lihan sisään. Ribsien kanssa sopivat hyvin monenlaiset chilikastikkeet ja pihvien päälle vaikka chilivoi. Kuten hyvin usein, tässäkin raaka-aineiden laatu vaikuttaa lopputulokseen todella paljon. Ribsien tapauksessa haaste on löytää sellaisia, joissa… Lue lisää…

Heinäkuun kuukauden resepti – Mehevät wingsit ja perunat grillissä

Varoitettakoon heti alkuun: tässä reseptissä on jonkin verran kikkailua, joka vaati tällaisenaan toteutettuna aika paljon kalustoa, viitseliäisyyttä ja aikaa. Samalla voimme luvata, että tulos on kaiken arvoista. Tarvitset valmistamiseen sous vide -laitteen ja grillin, johon saa säädettyä stabiilin lämmön. Ilman sous videakin pärjää, mutta koska jokainen osaa paistaa wingsit, emme anna siihen edes ohjetta. 😀 Lukekaa koko resepti ennenkuin alette tekemään näitä, koska ajoitus on tässä tärkeää. Broilerin siivet eli… Lue lisää…

Kesäkuun kuukauden resepti – Tuhdit chili-cheddarpihvit

Kesä on grillaamisen aikaa, ja chilithän sopivat grilliin monessa muodossa. Jauhelihapihvit ovat perinteinen tuote monessa kesäpöydässä, ja kesäkuun reseptissä niistä tuunataan ennenkuulumattoman herkullisia! Pihveihin (6 kpl) tarvitset: 700 g naudan jauhelihaa 3 tuoretta Jalapeñoa 1 sipuli 1 kananmuna 150 g cheddarjuustoa 20-30 g Poppamies Burgers & Ribs RUB-mausteseosta Tarvittaessa chilijauhetta Tilkka öljyä kuullottamiseen Laita jauheliha taikinakulhoon ja kaada sekaan RUB-mauste. Annostele RUB-maustetta 20-30 g sen mukaan, kuinka voimakkaan mausteiset ja… Lue lisää…

Toukokuun kuukauden resepti – Lihaisat munarullat chilillä

Toukokuu on monelle tulisen ruoan ystävälle viimeinen kuukausi ennen uutta tuoretta satoa. Kesäkuussa usein kypsyvät vuoden ensimmäiset chilit, jonka jälkeen tuoretta chiliä on saatavilla pitkälle syksyyn. Mikäli edellisen satokauden säilöttyjä tuotteita on vielä talven jäljiltä kaapissa, nyt on otollinen hetki käyttää ne pois uusien tuotteiden alta. Munakasrullat ovat tähän tarkoitukseen oiva ruokalaji, sillä niihin sopii lähes mikä tahansa säilötty chilituote. Chilituotteet voi sekoittaa joko munakaspohjaan ennen paistamista tai kääriä rullan… Lue lisää…

Kuukauden reseptin kevätextra – Savustetut possun posket

Aloita hankkimalla possun poskia. Niitä saa hyvistä lihakaupoista, ruokatukuista ja luultavasti myös tilaamalla paikalliselta K-kauppiaalta. Poskista tulee parhaita savustamalla pitkään matalassa lämmössä esim. kamadossa mutta ne onnistuvat riittävän hyvin myös uunissa. Posket ovat sitkeää lihaa, joka tarvitsee pitkän kypsytyksen matalassa lämmössä, mutta ne palkitsevat varmasti maullaan. Tarvitset possun poskia sinappia, esim. Poppamiehen American Classic Yellow rubia, esim. Poppamiehen Burgers & ribs hyvää chilijauhetta suosikkisoosia Jos posket ovat pakastettuja, sulata ne… Lue lisää…

Chilien kylmänkestävyys

Juuri tähän aikaan vuodesta moni miettii, kuinka hyvin chilit kestävät kylmää. Tässä on lyhyt tietopaketti aiheesta. Mikään chili ei kestä pakkasta. Jotain äärimmäisiä poikkeuksia tosin on, mutta ne eivät koske keskivertokasvattajaa. Koska ulkona lämpötilassa on isoja eroja maanpinnan ja parin metrin korkeuden välillä sekä myös taivasalla ja suojassa, ei kannata ottaa riskejä pakkasen kanssa. Lajikkeittain lämpötila vaikuttaa suunnilleen alla olevilla tavoilla. Pakkasrajaa lukuun ottamatta mainitut lämpötilat eivät ole tarkkoja rajoja… Lue lisää…