Taas tulee kovaa settiä ainakin meidän mielestä. Niputimme tähän ohjeeseen kaksi erilaista lihareseptiä, jotka ovat ihan eri tasolla kuin nettireseptit ja julkkiskokkien ohjeet. Itse resepteissä ei tällä kertaa ole juurikaan chiliä, koska luotamme, että osaatte soveltaa, eikä chiliä kuitenkaan saa lihan sisään. Ribsien kanssa sopivat hyvin monenlaiset chilikastikkeet ja pihvien päälle vaikka chilivoi.
Kuten hyvin usein, tässäkin raaka-aineiden laatu vaikuttaa lopputulokseen todella paljon. Ribsien tapauksessa haaste on löytää sellaisia, joissa on reilusti lihaa. Suomen lihakulttuurissa ribsit on tapana leikata niin, että lihaa jää hyvin vähän. Tämä koskee sekä baby back -ribsejä (ne kapeammat), että spare ribsejä, joita on tämän jutun kuvissa. Nämä eivät olleet lihan määrän suhteen missään tapauksessa hyviä, mutta makuun se ei juuri vaikuta. Pihvien tapauksessa puolestaan haaste on löytää mureaa lihaa, jossa on reilusti marmoroitunutta eli lihaan jakautunutta rasvaa. Valitettavasti suomalaiset on opetettu pelkäämään rasvaa, ja parhaat pihvilihat eivät yleensä päädy kappoihin vaan vientiin tai ravintoloihin.
Aloitetaan ribseistä. Niiden valmistamiseen tarvitset savustimen tai grillin, johon saa matalan 120-140 asteen lämmön usean tunnin ajaksi. Aloita lämmittämällä savustin n. 120 asteeseen. Savupuun voi valita maun mukaan, mutta esim. omenapuu toimii varmasti hyvin possun kanssa. Ribseihin tarvitset
- Ribsejä 0,5-1 kg per ruokailija lihaisuudesta ja ruokailijasta riippuen (raakapaino)
- Vähäsokerista sinappia, esim. Poppamiehen American classic yellow tai Dijon-sinappi
- Rubia, esim. Poppamiehen Burgers&ribsit tai Smoking Finns Basic element
- BBQ- tai chilikastiketta
- omenamehua
Aloita poistamalla ribseistä kalvo. Sen saa helpoiten irti ottamalla kalvon nurkasta kiinni esim. talouspaperilla ja vetämällä hitaasti. Levitä ribseihin ohut kerros sinappia ja ripottele päälle rubia. Rubin määrä riippuu ribsien lihaisuudesta ja rubin suolapitoisuudesta. Esim. mainituista rubeista Basic element on selvästi suolaisempaa ja sitä täytyy käyttää vähemmän.
Korostettakoon, että tämä on vain yksi tapa tehdä ribsit eikä sen oikeampi kuin muutkaan savustusreseptit. Ne onnistuvat savustamalla nopeammin ja myös hitaammin sekä muillakin tavoilla. Keittämisestä tosin ei voi sanoa mitään painokelpoista.
Ribsejä savustetaan ensin noin 120 asteessa epäsuoralla lämmöllä niiden paksuudesta riippuen 2-3 tuntia. Sen jälkeen ribsit laitetaan folioon, ja kaadetaan päälle hieman omenamehua. Toinen vaihtoehto on sivellä päälle mehulla ohennettua BBQ-kastiketta, joista mahdollisesti paras possulle on Poppamiehen Smoky apple. Kypsennystä jatketaan 1-2 tuntia n. 140 asteessa seuraten lihan kypsymistä ja mureutumista, jonka näkee ihan vetäytymisestä luista ja tuntee lihan muuttumisesta pehmeäksi. Kun lihan on mureuden puolesta valmista, pinnan voi viimeistellä suoralla lämmöllä sivelemällä ensin pintaan kastiketta ja grillaamalla sitten 10-20 minuuttia. Tämän vaiheen voi myös jättää välistä ja tässä tehtiin niin, koska liha oli ohutta ja spare ribsit olivat jo hajoavan kypsiä. Lopputulos oli maun puolesta loistava, mutta näistä ei saanut ulkonäöllisesti täydellisiä. Lopullinen mureus on myös makuasia: toiset tykkäävät luista irti tippuvasta lihasta, toiset sellaisesta, jossa on purutuntumaa.
Sitten pihviin. Kuten jo todettiin, myös ja etenkin pihveissä tärkeintä on lihan laatu. Etsi kaupasta mureita pihvejä, jossa on reilusti marmoroitunutta rasvaa ja sopivasti pintarasvaa. Tämän ohjeen valmistustapaan tarvitset paksuja pihvejä ulkofileestä tai entrecôtesta ja lisäksi vain suolaa ja pippuria. Riippuen pihvien koosta, yhdestä syö helposti kaksi tai kolme henkeä. Kuvien pihvi on 500 grammainen pala ulkofilettä.
Pihvien valmistustapa on reverse sear eli pihvin pinnan ruskistaminen kypsennyksen lopuksi. Aloita lämmittämällä savustin 80-100 asteen lämpöön ja lisää hiilille/briketeille savupuuta, esim. tammea tai hikkoria. Laita pihviin sisälämpömittari ja aseta pihvi epäsuoralle lämmölle. Riippuen lämmöstä, pihvin koosta ja toivotusta sisälämmöstä savustus kestää puolesta tunnista yli tuntiin. Suosittelemme ehdottomasti pihvin jättämistä 53-54 asteeseen eli noin medium miinukseksi. Kun sisälämpö on saavutettu, ota pihvi pois savusta ja anna sen jäähtyä hetki. Tällä välin nosta grillin lämpö mahdollisimman korkeaksi. Grillaa pihviin pinta erittäin nopeasti käännellen sitä muutaman kerran todella kuuman hiilloksen päällä minuutin tai parin ajan. Ideana tässä on, että pihvin sisälämpö ei ehdi nousta juuri lainkaan. Pihvistä tippuva rasva syttyy joka tapauksessa palamaan, ja sen päällä grillaamista kannattaa välttää. Pihvi on syöntivalmis saman tien, mutta 5-10 minuutin tasoittumisesta ei toki ole haittaa.
Kuten kuvasta näkyy, tämän valmistustavan tuloksena pihviin kypsyys on läpeensä tasainen eikä tavalliseen tapaan pinnalta kypsä ja sisältä medium. Samaan tai vielä tasaisempaan tulokseen pääsee sous vide -kypsennykellä, mutta herkullinen savun maku puuttuu silloin. Tässä tapauksessa maku ja kypsyys oli täydellinen, ja kun lihan mureuskin oli kohdallaan, tämä oli parhaasta päästä kohtuuhintaista pihvilihaa.