Arkistot kuukauden mukaan: huhtikuu 2018

Kuukauden reseptin kevätextra – Savustetut possun posket

Aloita hankkimalla possun poskia. Niitä saa hyvistä lihakaupoista, ruokatukuista ja luultavasti myös tilaamalla paikalliselta K-kauppiaalta. Poskista tulee parhaita savustamalla pitkään matalassa lämmössä esim. kamadossa mutta ne onnistuvat riittävän hyvin myös uunissa. Posket ovat sitkeää lihaa, joka tarvitsee pitkän kypsytyksen matalassa lämmössä, mutta ne palkitsevat varmasti maullaan.

Tarvitset

  • possun poskia
  • sinappia, esim. Poppamiehen American Classic Yellow
  • rubia, esim. Poppamiehen Burgers & ribs
  • hyvää chilijauhetta
  • suosikkisoosia

Sulatus

Jos posket ovat pakastettuja, sulata ne ennen maustamista. Jos posket ovat päääruoka ja aterian pääasiallinen proteiininlähde, tarvitset 2-3 kpl/ruokailija. Jos poskissa on paljon kalvoja, poista suurin osa niistä.

Savustin valmiiksi

Lämmitä savustin tai uuni 110-120 asteeseen. Savupuuksi sopii omena tai joku vahvempikin oman maun mukaan. Sivele pintaan ohuesti sinappia, joksi sopii vaikka Dijon tai Poppamiehen American Classic Yellow. Lisää rubia sen verran kuin pintaan tarttuu ja laita posket vuokaan. Jos rubissa ei ole chiliä, sitä kannattaa tietysti lisätä. Jälleen kerran suosittelemme rocotoja, mutta muutkin hyvåksi todetut toimivat.

Sinappia Rubia

Savusta poskia kaksi – kolme tuntia vahvassa savussa, ja käännä ne kerran välillä. Sen jälkeen peitä vuoka foliolla ja jatka kypsennystä noin kaksi tuntia. Lämpötilasta ja poskien koosta riippuen valmista tulee neljässä-kuudessa tunnissa. Valmista on, kun liha tuntuu pehmeältä ja hajoaa kevyesti repimällä. Loppuvaiheessa vuokaan voi halutessaan lisätä jotain kastiketta, mutta se ei ole millään tavalla pakollista.

Puolivälissä Valmista

Tarjoilun visioinnin jätämme lukijan vastuulle. Näin hyvä liha on joka tapauksessa pääosassa ja lisäkkeet jäävät vähän sivuosaan. 😀

Hyvin hajoaa

 

 

Chilien kylmänkestävyys

Juuri tähän aikaan vuodesta moni miettii, kuinka hyvin chilit kestävät kylmää. Tässä on lyhyt tietopaketti aiheesta.

Mikään chili ei kestä pakkasta. Jotain äärimmäisiä poikkeuksia tosin on, mutta ne eivät koske keskivertokasvattajaa. Koska ulkona lämpötilassa on isoja eroja maanpinnan ja parin metrin korkeuden välillä sekä myös taivasalla ja suojassa, ei kannata ottaa riskejä pakkasen kanssa. Lajikkeittain lämpötila vaikuttaa suunnilleen alla olevilla tavoilla. Pakkasrajaa lukuun ottamatta mainitut lämpötilat eivät ole tarkkoja rajoja vaan suuruusluokkia. Nämä eivät missä tapauksessa ole optimioloja vaan karkeita alarajoja.

Annuumit
Kasvu alkaa hidastua, jos lämpötila on jatkuvasti alle 15 tai yöllä alle 10. Annuumeilla lämpötila ei vaikuta merkittävästi podien kokoon eikä lyhyt kylmä jakso heikennä satoisuutta ainakaan merkittävästi.

Baccatumit
Nämä käyttäytyvät suunnilleen annuumien tavoin. Parasta on pitää yölämmöt yli 10 ja päivällä yli 15, jotta kasvu ei kärsi. Myöskään baccatumeilla kylmyys ei vaikuta podien kokoon.

Chinenset
Kylmyys vaikuttaa eniten chinenseihin vaikka nekään eivät kuole yli nollan lämpötilassa. Satoisuus ja varsinkin podien koko pienenevät, jos yölämpötila on alle 15. Usein chinenset tuottavat alkukesällä puolukan kokoisia podeja vaikka kasvihuoneessa olisi lämmitys. Olennaista on lämpötila kukan hedelmöityksen aikana, eikä asia korjaannu korkealla lämpötilalla sen jälkeen.

Pubescensit eli rocotot
Koska rocotot ovat vuoristokasveja, ne sietävät selvästi parhaiten kylmää. Rocotoille ei ole merkittävää haittaa 5-10 asteen yölämpötilasta, eivätkä ne vaadi hyvään satoon korkeita yli 20 asteen päivälämpötiloja. Tämän vuoksi rocotot kasvavat ainakin Etelä-Suomessa hyvin ulkona kylminäkin kesinä.

20180419_203742

Huhtikuun kuukauden resepti – Chilisima eli chima

Koska chili sopii mihin vain, laitoimme sitä simaan. Tarkoitus ei ole tehdä överitulista vaan lisätä simaan pientä twistiä. Chilien valinta tähä ei ole nöpönnuukaa, mutta raikkaat baccatumit sopivat erittäin hyvin ja rocotojen pehmeä polte toimii aina. Tässä käytimme Lemon Dropia ja sekalaisia rocotoja. Ohje on melkein suoraan Dansukkerin fariinisokeripussista. Poikkeuksena on chilin lisäksi raastettu sitruunan kuori, joka tuo enemmän makua kuin pelkkä sitruunamehu. Chili voi olla tuoretta tai kuivattua. Jos käyttää jauhetta, se kannattaa laittaa teepussiin tai jotenkin muuten niin ettei jauhe leviä koko simaan.

Chimaan tarvitset

  • 4 L vettä
  • 500 g fariinisokeria
  • 1-2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • muutama pienehkö baccatum tai yksi keskikokoinen rocoto siivuina (tai maun mukaan)
  • noin herneen kokoinen pala tuorehiivaa tai ¼ tl kuivahiivaa
  • sokeria ja rusinoita pullotukseen

Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu. Kiehauta noin kolmasosa vedestä ja kaada fariinisokeri kuumaan veteen. Lisää loput vedestä kylmänä sekä sitruunamehu ja raastettu kuori ja chili. Varmista, että seos ei ole kuumempaa kuin kädenlämpöistä (37 astetta) ja lisää vesitilkkaan liotettu hiiva ja sekoita.

Anna siman käydä huoneenlämmössä noin vuorokausi ja pullota se. Sima kannattaa siivilöidä pullotusvaiheessa eikä kattilan pohjalle vajonnutta hiivaa kannata pullottaa. Lisää kuhunkin pulloon noin 1 tl sokeria ja muutama rusina.

Sima käy loppuun huoneenlämmössä parissa päivässä tai viileässä (ei jääkaappikylmässä) noin viikossa. Säilytä valmis sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.

Chilisima tulilla