Arkistot kuukauden mukaan: joulukuu 2017

Kuukauden reseptin jouluennakko – Chilinen glögi

Chiliglögi

Tässä on oiva glögin perusohje piparien kylkeen tai muuten vaan. Tavoitteena chilin käytössä ei ole maksimaalinen tulisuus vaan mukava lämpö.

Mausteliemi
2l vettä
chiliä
2 kanelitankoa
3 tähtianista
10 kardemumman siementä
30 kokonaista mausteneilikkaa
pieni pala inkivääriä viipaleina
(appelsiinin kuorta)
(vaniljan siemeniä)

Tarjoilun yhteydessä
Mehua
Alkoholia
(sokeria)

Puolikas tulinen chinense, esim Harold St. Bart´s tai Orange Habanero antaa mukavan lämmöntunteen. Jos haluaa oikeasti tulista glögiä, niin täytyy laittaa useampi vastaava. Myös rocotot toimivat glögissä hyvin. Puolikas keskikokoisesta rocotosta, eli noin 20 g, riittää miedosti tuliseen glögiin. Jos ei ole mitään kunnon chiliä, voi paremman puutteessa käyttää marketista löytyvän ”punaisen habaneron”. Nämä kuitenkin ovat mitä sattuu bulkkiristeytyksiä, joten kannattaa maistaa ensin, onko podissa lainkaan poltetta.

Lataa ainekset kattilaan ja keitä 5-10 minuuttia. Anna maustua muutaman tunnin pöydällä tai yön yli jääkaapissa. Siivilöi mausteet pois. Lisää sopivaa mehutiivistettä ja laimenna mehun ohjeen mukaan maustelientä käyttäen. Vaaleaan glögiin sopii hyvin omenamehu tai seljankukkamehu ja punaiseen puolukka tai karpalomehu. Myös viinejä voi halutessaan käyttää.

Tarjoilulämmityksen yhteydessä voi lisätä tarvittaessa sokeria ja mieleisensä terästeen. Vaaleaan glögiin sopii esim. Cointreau-likööri ja tummaan glögiin tumma rommi tai Jaloviina.

Kuukauden reseptin jouluennakko – Rocotolla tuunatut piparkakut

Chiliyhdistys alkaa julkaista tammikuussa Kuukauden reseptejä, joiden tarkoituksena on esitellä chilien monipuolista käyttöä ruuanlaitossa ja leivonnassa järkevällä tavalla maku edellä. Avaamme pelin jouluennakolla, jossa on mitäs muutakaan kuin piparkakut ja glögi.

Rocotopiparit

Tällä ohjeella teet piparkakkuja, jotka muistaa koko suku, kun tarjoilet niitä jouluna. Sopivalla rocoton määrällä polte on mukavan pehmeä lämpö, joka ei hyökkää päälle. Lisäksi ohje on vuosikymmenien aikana parhaaksi mahdolliseksi todettu. Näiden teko vie jonkin verran aikaa, mutta lopputulos onkin sitten aivan timanttia.

Ohjeesta tulee yli sata pientä piparkakkua

Ainekset
1,5 dl tummaa siirappia
200 g sokeria
250 g voita
2 tl kanelia
2 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssia
1 tl inkivääriä
2 kanamunaa
1 tl suolaa
2-4 tl rocotojauhetta
3 tl ruokasoodaa
0,5 kg vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja jauhetut mausteet. Anna seoksen jäähtyä melkein huoneenlämpöiseksi ja vaahtouta sitä sähkövatkaimella kunnes se vaalenee. Lisää kananmunat yksitellen seosta vatkaten ja vaahdota vielä hetki. Lisää suola, rocotojauhe, sooda jauhoihin sekoitettuna ja jauhot. Taikina muuttuu tässä vaiheessa niin paksuksi, että sitä ei voi vatkata vispilöillä vaan täytyy vaihtaa taikinakoukkuihin tai sekoittaa käsin. Laita taikina kovettumaan jääkaappiin mielellään seuraavaan päivään saakka.

Kauli taikina hyvin jauhotettuna ohueksi. Paksuus riippuu muotin koosta ja pienemmät piparit voivat olla ohuempia. Paista piparit n. 180 asteessa (kiertoilmalla 170 astetta) paksuudesta riippuen 8-12 min. Seuraa paistumista äläkä anna piparkakkujen palaa reunoilta. Anna pipareiden jäähtyä ja siirrä ne sitten ilmatiiviiseen purkkiin, jotta ne eivät pehmene.

Rocoton määrää voi säätää maun mukaan. Tässä reilun kilon määrässä 2 tl tuo aika pienen poltteen. Jos käytät muuta chiliä kuin rocotoa, poltteen luonne on erilainen ja piparit menevät hieman helpommin liian tulisiksi.

Tämä ohje on julkaistu alun perin Ulpu Järvisen Joka Kodin Keittokirjassa nimellä Paraisten piparkakut. Kirjan ensimmäinen painos on vuodelta 1947 joten kyse ei ole uutuushömpötyksistä ja kevyttuotteista vaan täydestä mausta. Jos mausteet jauhaa itse, maku nousee vielä pykälällä.

Pipareiden loistava maku johtuu osittain jauhojen suhteellisen pienestä määrästä. Sen vuoksi kaulimisessa tarvitaan reilusti jauhoja ja se onnistuu hyvin vain jos taikina on viileää. Muotilla piparien ottamisesta jäävät riekaleet kannattaa panna jäähtymään jääkaappiin ja kaulita lopuksi. Jos haluat helpommin kaulittavan taikinan, lisää jauhoja.

Jos et halua laittaa chiliä koko taikinaan, sen voi lisätä myös lopussa valmiiseen taikinaan vaivaamalla taikinaa käsin niin, että jauhe sekoittuu kunnolla. Kaupan piparkakkutaikinaan voi lisätä chiliä samalla tavalla.

Jauhe taikina